fbpx

Ensinistrar un gat

És possible ensinistrar un gat? Diversos consells a seguir

Estem acostumats a veure gossos molt educats i ensinistrats, professionals que s’hi dediquen, tutorials, vídeos, concursos, tot tipus d’esdeveniments i fins i tot entre els propietaris de gossos. Però què passa amb els gats? Es pot entrenar o ensinistrar un gat?

Podem ensinistrar un gat?

El primer que hem de tenir molt present és el fet que gats i gossos no són iguals. La seva naturalesa i la seva biologia són diferents, l’instint, les característiques, la personalitat, i per descomptat, els hàbits i la forma de relacionar-se amb el seu entorn i amb els humans. Per tant, tot i que sí que podem ensinistrar un gat, hem de ser conscients que la seva forma de aprenentatge no és igual a la d’un gos.

Com qualsevol animal, els gats aprenen del seu entorn a sensibilitzar-se i acostumar-se en tot el que passa en ell: sorolls, moviments, espais, persones … D’aquesta manera, la primera vegada que un gat escolta un so, podria espantar-se. No obstant això, si el soroll no comporta una cosa negativa per a ell s’acostumarà i aprendrà a que sigui part del seu dia a dia.

El condicionament és bàsic

Per tant, el condicionament és una part essencial de l’aprenentatge del gat. El clàssic, per exemple, es defineix com una associació de dos estímuls, 1 neutre, i un altre involuntari. Per exemple, si mostrem un bol de menjar al nostre gat, intentarà agafar-lo amb les seves potes i miolarà perquè l’hi donem.

El condicionament operant en aquest cas, part d’un estímul neutral, és a dir, que no ofereix a priori cap tipus de resposta, que s’associarà a un estímul incondicionat. Al fer servir una galeta per a gats intentem que el gat associï l’estímul neutre a l’incondicionat, reaccionant d’una manera apresa. Un altre exemple és col·locar la mà davant del gat al costat de la nostra cara, amb el palmell obert davant d’ell (estímul neutral), i esperem a que toqui amb la seva poteta nostra mà per donar-li un premi.

Eines per a l’ensinistrament dels minino

Hi ha diverses formes de ensinistrar un gat: amb un clicker, per exemple, que també és utilitzat en l’ensinistrament caní. L’important és tenir sempre en compte que el gat es diverteixi i el percebi com una cosa positiva, d’aquí la importància del reforç, és a dir, la recompensa.

El millor moment del dia per entrenar amb el nostre gat és just abans de menjar, perquè serà més receptiu al sentir-se més atret per l’aliment. Ja sabem que els nostres gats tenen les seves pròpies normes!

Tampoc hem d’entrenar molt de temps, amb uns 10 minuts diverses vegades a el dia és suficient, i molt millor que mitja hora una sola vegada a el dia.

Què és el més important que hem d’ensenyar al nostre gat? 

Acostumar-se al seu sorral, venir si els anomenem, deixar de fer alguna cosa que no estigui permesa, calmar-se, ficar-se dins la seva cistella de transport, etc. Però també podem ensenyar algun que altre truc, com donar la poteta, tocar objectes amb la pota o el musell, etc. I recorda, sempre que sigui una activitat lúdica. Si no ho fa bé, no li renyis, continua amb els exercicis, i poc a poc, aprendrà.

Si tens algun dubte, en HVC estem a la teva disposició per resoldre-les totes.

Per qualsevol consulta o dubte, podeu trucar a qualsevol dels nostres centres i demanar cita.

Si t’ha agradat aquesta publicació de “És possible ensinistrar un gat?” també et podria interessar: 5 Races de gats taronja.