fbpx

Els perills de les espigues en gossos | Ves amb compte

Podem trobar espigues tot l’any, però és en els mesos de calor quan són més perilloses, arribant a ser molt comú a ver d’anar a la consulta perquè als nostres gossos se li ha clavat alguna en alguna banda.

Què són les espigues?

Les anomenades espigues són unes baines que serveixen per protegir les llavors de les plantes gramínies. Es poden reconèixer bé perquè tenen aspecte de fletxa, com una punta, i són aspres; tant, que s’agafen a qualsevol superfície. No tan sols es poden clavar les espigues en els gossos, al seu pèl, sinó també en els seus teixits tous, com pot ser la pell o la mucosa.

Quan no estan madures és quan no són un inconvenient, això és, mentre són de color verd. El problema està quan s’assequen i agafen aquell color groc, que passa durant l’estiu.  És justament aquí quan s’ha de tenir molt de compte.

Per què són tan perilloses les espigues en gossos?

Com diem, a l’estiu s’ha d’anar molt en compte perquè els nostres gossos no agafin espigues i hagis d’anar a la consulta veterinària amb el teu company.  Alerta, que  nosaltres estarem encantats d’atendre-us, però per la bona salut, millor evitar problemes.

El perill de las espigues està en que no solo es poden clavar en el pèl, sinó també en la pell. Això pot provocar ferides, penetracions i altres problemes molt seriosos per la salut del teu pelut.

Problemes en la pell: dermatitis

Quan el teu gos té el pèl llarg, les espigues en gossos són molt fàcils d’agafar. Si el teu company de quatre grapes no se li treu mentre es renta o li traiem nosaltres, s’hi farà un nus de pèl al voltant. El nus fa que la pell no transpiri, també es produirà tensió en els porus del pèl. Per això, començarà a llepar-se, per evitar la picor. I d’aquesta manera es provocarà dermatitis.

El millor és revisar que no n’hi hagi cap després de tornar a casa de passejar, i si veiem un nus, desfer-l’ho.

Ferides provocades per espigues en gossos

Es molt fàcil que es clavi a la pell del gos perquè la seva punta és afilada. Especialment, poden provocar ferides a les potes, ja que trepitgin-lo suficientment fort com perquè es posi entre els dits i les coixinets plantars.

El millor que podem fer és revisar les potes, incloent aquestes zones, i estar pendents a qualsevol indici que ens pugui dir que hi ha una espiga amagada. Si la veus, retira-la i cura la ferida.

Otitis

Les espigues també poden introduir-se a les orelles. Això pot causar-li ferides internes que provoquen una infecció i, al mateix temps, una otitis.

Dificultat per respirar

També pot passar que el teu gos aspiri una espiga, que se li posi al nas. Algunes senyals que t’han de posar en alerta és què estigui nerviós, que moquegi i esternudi molt. També pot sagnar pel nas.

 

Como veus, les espigues en gossos poden ser molt perjudicials pel teu gos, fins i tot poden arribar a ser molt perilloses. Per evitar tot això, el millor és que el portis a zones on no hi hagi espigues i que si tens qualsevol dubte, ens consultis el més aviat possible.

 

Per qualsevol consulta podeu trucar a qualsevol dels nostres centres i demanar cita en el cas que el vostre gat pateixi una simptomatologia que encaixi amb el que em anat descrivint al llarg de l’article.

A l’HVC estem a la teva disposició per respondre a qualsevol dubte o pregunta que tinguis.

Si t’ha agradat aquesta publicació de “Els perills de les espigues en gossos | Aneu amb compte” també et podria interessar: Erugues en gossos | Què faig si al meu gos li pica una eruga?.