fbpx

Els animals també tenen fred!

Hi ha un fals mite que segueix sent molt trending que diu que els animals no tenen fred. Lamentablement aquesta falsa creença ha causat patiments a tot tipus d’animals que viuen en espais exteriors sense cap lloc on aixoplugar-se de forma decent. Així podem afirmar que els animals també tenen fred.

Amb l’ajuda de les xarxes socials com Instagram, hem pogut veure diversos llocs al voltant del món com cafeteries, botigues o grans centres comercials com Ikea, que obren les seves portes a gossos o gats del carrer perquè puguin estar calents en èpoques de rigorós hivern .

De la mateixa manera que pensem en protegir els nostres gats i gossos a l’estiu de les altes temperatures, el mateix passa a l’hivern amb les gelades i el mal temps.

Com pot el fred atacar la salut dels nostres animals de companyia?

El fred pot empitjorar alguns problemes mèdics preexistents com pot ser l’artritis, la diabetis, la insuficiència renal o cardíaca provocant problemes amb l’autoregulació de temperatura corporal. Si té un gat o un gos amb alguna patologia de les que hem explicat o d’edat avançada o cadell, ha de ser especialment curós i mantenir-lo dins de casa a una temperatura agradable.

Cal conèixer la raça de gos o de gat que tenim, si és jove o vell, si té pèl llarg o no, entre altres coses, ja que totes aquestes característiques compten molt per prevenir el fred i els problemes de salut conseqüents.Hem d’oferir als nostres animals un lloc agradable i còmoda com la que nosaltres com a éssers humans triaríem. Ells també poden patir hipotèrmia i signes de congelació al carrer sense mesures protectores.

Com podem detectar signes d’afectació per fred en els nostres animals?

  1. Revisar els coixinets plantars que no estiguin excessivament esquerdats o que sagnin. Hi ha productes especialitzats per a aquells amants de la neu i que vulguin portar el seu gos a gaudir. Aquestes zones cal vigilar especialment si el seu gos té el pèl llarg. Es produeixen impactacions de neu en els serrells de les potes i l’abdomen i això els pot produir molta sensació de fred i coixeses en les extremitats o cremades per fred. Si això succeís i no les pot treure, prengui unes tisores i li talli els cabells que tingui gel enganxat.
  2. Posar-los un anorak o jersey. Els gossos i els gats que els fan servir per sortir al carrer amb baixes temperatures i els resulta del tot cómode, ja que noten l’esclafor immediatament. Sempre hi ha excepcions a la norma, pero els manté calents i és especialment funcional en gossos petits o  d’edat avançada. A l’ Hospital Veterinari de Catalunya tenim unes esplèndides jaquetes  que han causat sensació. Diversos clients ens han fet arribar  imatges que us volem ensenyar a continuació.
  3. Els cotxes aparcats al carrer NO són una opció. De la mateixa manera que l’estiu a l’interior d’un cotxe pot convertir-se en un forn, a l’hivern es pot convertir en una nevera.
    Si el gos o el gat no poden estar dins de casa, és absolutament necessari que tingui un lloc càlid i resistent contra les inclemències del temps. Que puguin accedir al menjar i aigua, però s’ha d’evitar que es congeli. En aquests casos la recomanació és canviar l’aigua sovint o bé buscar tecnologia segura que permeti mantenir els abeuradors sense congelar-se.

A sota de la caseta ha de tenir una base que permeti aïllar-la del sòl. Molta gent utilitza palets o bé tarimes de fusta. Hi ha casetes especialment dissenyades per evitar la pèrdua de calor, matalassos molt còmodes de tot tipus de teixits però que s’han de mantenir calents i sobretot secs. Si es mulla el seu llit s’ha de canviar immediatament. Evitar qualsevol tipus de calefacció que no sigui segura. Hi ha moltes residències canines que disposen de calefacció en els seus gosseres i funcionen molt bé. Cal que la instal·lació la faci un professional i no fer res sense la seva supervisió.

La caseta exterior també ha de tenir unes parets de més de 3 cm de gruix per ser eficaços. Podeu posar també material aïllant a l’interior i una cortina de silicona a la porta per evitar que entri l’aire directament. Hi ha molts tipus de casetes, des de fusta d’avet tractada o bé l’última tendència que són els doms geodèsic que manté la temperatura de forma excel·lent.

 

Senyals d’ alerta que pot mostrar el meu animal de companyia:

Tremolors, plors, ansietat, no es vol moure, pupil·les dilatades, baixa temperatura corporal, buscar llocs càlids i ens pitjors casos bradicardia. Si veu que fa qualsevol d’aquestes actituds, fes que entri a casa. En el supòsit que s’hagi pogut perdre, especialment si neva, les conseqüències de la hipotèrmia o de la congelació no es veuen els primers dies i haurà de portar-lo immediatament al veterinari.

 

Si mai se’n van de viatge amb la família i la seva mascota en època hivernal, especialment en zones on fa molt fred, cal portar sempre a sobre un equip d’emergències per a casos així. Ja sigui portant la seva medicació habitual, menjar, aigua i tot el que la seva mascota utilitzi habitualment a l’hivern.

 

Per a qualsevol dubte o pregunta sobre aqueta publicació de “Els animals també tenen fred!”, podeu contactar amb nosaltres mitjançant el correu electrònic hvc@hvc.cat.

Si t’ha agradat aquesta publicació de “Els animals també tenen fred!” també et podria agradar: Menys pes, més anys junts!.