fbpx

Els gossos i els gats, com les persones, poden patir processos d’al·lèrgies. Una al·lèrgia és una condició heretada que es manifesta després de l’exposició a substancies anomenades al·lèrgens. Aquestes substàncies les trobem al pol·len, a la pols, caspa, floritures, en certs aliments o en la picada d’alguns insectes. Els gossos i gats que han heretat la tendència a desenvolupar al·lèrgies comencen a presentar símptomes de la malaltia al·lèrgica entre l’any i els tres anys d’edat, encara que els símptomes poden evidenciar-la a qualsevol edat. Quan el gos o el gat ha desenvolupat l’al·lèrgia generalment va empitjorant progressivament.

Els símptomes de l’al·lèrgia en gossos i gats consisteix fonamentalment en picors (rascat, fregaments, mossegades o llepades). La pell d’aquests animals al·lèrgics sovint es torna vermella i s’irrita i com a conseqüència del rascat continuat, també es produeixen ferides i pèrdues de pèl. Els símptomes no són els mateixos en tot els gossos i gats, alguns només presenten picors tot l’any, mentre que en altres l’afectació és estacional durant la primavera i tardor.

Les proves diagnòstiques per aquesta malaltia depenen del tipus d’al·lèrgia. L’al·lèrgia inhalatòria es diagnostica mitjançant proves intradèrmiques (normalment proves de sang). L’al·lèrgia alimentària es diagnostica per una dieta d’eliminació. L’al·lèrgia a la picada de la puça es diagnostica per la historia clínica per proves de sang, els símptomes i la presencia de puces. La resposta positiva s’assoleix eliminant les puces.

El tractament de les al·lèrgies varia en cada gos o gat. Un dels tractaments més senzills consisteix en utilitzar productes refrescant per evitar picors, es poden utilitzar en el bany, en l’esbandit o en esprai. Els corticoides que alleugen els efectes de les al·lèrgies, però el seu ús a llarg termini, en algunes ocasions pot provocar efectes secundaris indesitjables. En els gats els antihistamínics funcionen millor, en els gossos hi ha altres opcions i medicaments.

A l’Hospital Veterinari de Catalunya pensem que la identificació de la causa d’al·lèrgia i el fet d’intentar evitar-la és la millor opció. Si l’animal té substàncies de l’entorn com la pols, pol·len, floritures, el tractament adient per controlar-ho serien les vacunes d’al·lèrgies. En els gossos o gats amb al·lèrgies alimentàries o al·lèrgia a la picada de la puça s’hauria d’evitar els ingredients alimentaris que causin el problema o la presència de puces respectivament.

La salut i el benestar dels nostres animals és el més important.

Per més informació sobre prevenció i tractaments per les al·lèrgies en gats i gossos, pot deixar el seu comentari i un dels nostres especialistes en dermatologia atendrà la seva sol·licitud de manera personalitzada.