fbpx

El coronavirus i els animals de companyia

Què en sabem del COVID-19 i els animals de companyia?

La propagació actual del COVID-19 és el resultat d’una transmissió d’humà a humà. Fins a la data, no hi ha evidència que els animals de companyia puguin transmetre la malaltia. Per tant, no hi ha cap justificació per prendre mesures contra els animals de companyia que puguin afectar el seu benestar.

Actualment no hi ha cap evidència de que els gossos prenguin part en la transmissió de la malaltia en els humans, com tampoc hi ha evidència que aquests animals s’emmalalteixin. Calen més investigacions per establir si certs animals poden veures afectats pel virus COVID-19 i si és així, de quina manera. L’OIE continuarà compartint actualitzacions quant la informació estigui disponible.

Quines mesures preventives han de prendre els propietaris quan els animals de companyia o altres animals estan en contacte directe amb humans malalts, o possiblement malalts, pel virus COVID-19?

No s’han notificat casos d’animals de companyia o altres animals afectats pel COVID-19 i, per tant, en l’actualitat no hi ha proves que tinguin un paper epidemiològic significatiu en aquesta malaltia d’humans. No obstant això, tenint en compte que els animals i els humans en ocasions es poden veure afectats per les mateixes malalties (denominades zoonòtiques), es recomana que les persones malaltes amb COVID-19 redueixin el contacte amb animals de companyia o altres animals fins que es disposi de més informació sobre el virus.

En el contacte i cura d’animals, s’han de prendre sempre mesures bàsiques d’higiene. Aquestes mesures inclouen rentar-se les mans abans i després d’estar o manipular animals, el seu menjar o els seus articles, així com evitar fer petons, llepar o compartir menjar.

Sempre que sigui possible, les persones que estiguin malaltes o sota atenció mèdica a causa del COVID-19 han d’evitar el contacte directe amb els seus animals i deixar la seva cura a altres membres de la llar. Si aquestes persones s’han d’ocupar dels seus animals de companyia, han de respectar bones mesures d’higiene i utilitzar una mascareta a la mesura dels possible.

Què fa el Servei Veterinari Nacional amb relació als animals de companyia?

Les autoritats nacionals de Salut Pública, així com el Servei Veterinari han de treballar en col·laboració utilitzant l’enfocament “Una Sola Salut” per tal de compartir informació i realitzar l’avaluació de riscos quan una persona afectada pel virus COVID-19 informa estar en contacte amb animals de companyia o altres animals.

Si després de l’avaluació de riscos es decideix realitzar les proves a un animal de companyia que estigui en contacte directe amb una persona / amo infectat pel virus COVID-19, es recomana la seva realització mitjançant RT-PCR en mostres orals, nasals i fecals / rectals.

Mentre no hi hagi proves de propagació de la infecció per COVID-19 d’un animal a un altre, es considera una bona pràctica mantenir allunyats als animals que hagin donat positiu a virus COVID-19 de la resta d’animals.

Els animals domèstics poden desenvolupar la malaltia COVID-19 causada pel coronavirus SARS-CoV-2?

Amb les dades científiques de què es disposa actualment, no hi ha cap evidència que els animals domèstics puguin desenvolupar la malaltia, ni tant sols que es puguin infectar amb el virus. Els gossos i els gats poden patir malalties produïdes per altres tipus de coronavirus, i aquests no afecten l’ésser humà. 

A més, el coronavirus felí així com el que afecta als gossos són genèticament diferents al coronavirus (SARS-CoV-2) causant de la COVID-19. De fet, els primers pertanyen al grup dels alfa-coronavirus mentre que aquest últim és un beta-coronavirus, de manera que es tracta de virus completament diferents a nivell genètic.

Els animals domèstics poden transmetre la malaltia a l’home?

No hi ha evidència que el coronavirus causant de la COVID-19 pugui infectar als animals de companyia i tampoc que aquests la puguin transmetre a persones ni altres animals. En tot cas, els animals poden funcionar com a portadors passius de partícules virals (a la seva pell, al nas etc.), és a dir, com el que es coneix com a fomites. Aquesta última situació es podria donar en cas de que una mascota estigui exposada al virus per persones que pateixin la COVID-19 i estiguin excretant el virus.

Quines són les mesures d’higiene bàsiques quan tenim uns mascota a casa, per evitar qualsevol malaltia?

  •  Rentar-se les mans amb aigua i sabó després de tocar els animals.
  •  Evitar tocar-se la boca, els ulls i el nas després de tocar els animals.
  •  Evitar el contacte amb animals malalts.

Si una persona està infectada amb el coronavirus, pot mantenir a casa la seva mascota?

Sí, pot fer-ho. Però cal que mantingui una sèrie de mesures:

  •   Mantenir distància amb l’animal i utilitzar mascareta.
  •   És totalment contraindicat posar una mascareta a l’animal.
  •   Si l’animal ha d’anar al veterinari, ha d’anar-hi acompanyat d’una altra persona i cal avisar prèviament el veterinari perquè prengui les mesures corresponents.
  •   Si a causa dels efectes de la malaltia la persona afectada per la COVID-19 no es pot ocupar directament de la seva mascota, la persona o persones que se’n facin càrrec han de procurar no utilitzar els mateixos estris que hagin pogut estar en contacte amb la persona infectada, com els plats de menjar i beure del gos, corretges i collars i, en general, evitar l’ús de materials que hagin estat en contacte directe amb el malalt.

Consells per donar als clients, per un millor funcionament de la clínica i per minimitzar el risc de transmissió del SARS-CoV-2:

  • Demanar cita prèvia abans d’acudir al veterinari per evitar acumulació de persones a la sala d’espera.
  • Es recomana que l’animal que hagi d’anar al veterinari vagi acompanyat d’una sola persona.
  • Els clients que presentin símptomes respiratoris o febre i que tinguin animals que necessitin ser atesos urgentment es prega que s’abstinguin de portar ells mateixos l’animal al centre veterinari. Es recomana que contactin telefònicament amb el centre per trobar el moment més adient per fer la visita amb la màxima seguretat.

 

Fonts: Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona

Per qualsevol dubte podeu contactar amb nosaltres al 938031268 o bé a hvc@hvc.cat

Si t’ha agradat aquesta publicació de “El coronavirus i els animals de companyia” també et podria interessar: Com evitar l’obesitat en els nostres gats i gossos.