fbpx

El Dr. Josep de la Fuente responsable del servei de traumatologia i ortopèdia de l’HVC ens explica què és la displàsia de maluc.

La displàsia de maluc és una malaltia de tipus hereditari, és a dir, que es transmet genèticament de pares a fills. Quan el gos neix ho fa completament sa, i és durant els primers 5-6 mesos de vida quan comença aparèixer aquesta malaltia.
Al principi aquesta malaltia provoca una inestabilitat articular, és a dir, el cap del fèmur i el acetàbul no estan molt ben encaixats i això provoca una inflamació de l’articulació i també dolor.

En el cas de que durant aquests primers mesos de vida la displàsia no es diagnostiqui ni tampoc es tracti, es produeixen canvis degeneratius molt greus en les articulacions, és a dir, que apareix l’artrosi tot i sent animals de pocs mesos d’edat (figura 1).

Displasia maluc_Josep de la Fuente_Figura 1

Per evitar aquest greu problema articular, hi ha la possibilitat de fer un examen radiològic quan l’animal té entre 15 i 16 setmanes d’edat. Aquesta prova es diu “Radiografia de distracció” (figura 2) amb la qual es pot fer un diagnòstic molt precoç de la displàsia de maluc. En el cas que amb aquesta prova es detectés la malaltia, es pot tractar amb una cirurgia molt senzilla que es diu “Sinfisiodesi Púbica Juvenil” (figura 3).

Displasia maluc_Josep de la Fuente_Figura 2

Displasia maluc_Josep de la Fuente_Figura 3
En el cas de que a les 15-16 setmanes d’edat no es fes aquesta “Radiografia de distracció”, també hi ha la possibilitat de tractar la displàsia de maluc però amb cirurgies ja molt més agressives que la “Sinfisiodesi Púbica Juvenil”.

Aquestes altres cirurgies més agressives són la triple osteotomia de maluc (figura 4), la pròtesis de maluc (figura 5) o bé l’artroplàstia d’excisió (figura 6).

Displasia maluc_Josep de la Fuente_Figura 4

Displasia maluc_Josep de la Fuente_Figura 5

Displasia maluc_Figura 6
Per a més informació pot deixar el seu comentari i el Dr. Josep de la Fuente atendrà la seva sol·licitud de manera personalitzada.