fbpx

Aquesta malaltia consisteix en un desenvolupament anormal de l’articulació del maluc la qual cosa provoca una subluxació del cap femoral en edats molt primerenques, és a dir, quan l’animal encara és un cadell. En el cas que aquesta anomalia no es diagnostiqui i no es tracti a temps les conseqüències solen ser molt greus ja que generalment dóna lloc a l’aparició d’artrosi en edats molt primerenques. Aquesta malaltia té un origen genètic encara que hi ha altres factors que també poden arribar a influir en el seu desenvolupament com ara l’alimentació.

FACTORS DE RISC

  • Raça: Hi races de gossos amb major predisposició que altres a patir la displàsia de maluc tals com ara Pagès retriever, Golden retriever, Rottweiller, Pastor alemany, Mastí, Sant Bernat, bòxer, buldog francès, Bulldog anglès. En general tots aquells gossos que d’adults arribin a pesar més de 25kg poden ser susceptibles a patir aquesta malaltia.
  • Sobrepès: El sobrepès pot agreujar els símptomes de la displàsia de maluc. L’Hospital Veterinari de Catalunya recomana realitzar un diagnòstic precoç de la malaltia entre les 15-16 setmanes d’edat. Aquest diagnòstic precoç consisteix en realitzar una Radiografia de Distracció mitjançant la qual pot arribar a diagnosticar la malaltia abans que hagin aparegut els primers signes de artrosis.En el cas que en la radiografia de distracció es detectin indicis de displàsia de maluc, hi ha la possibilitat de poder realitzar una cirurgia menor (molt poc invasiva) per corregir el grau de displàsia. Aquesta cirurgia és la Sinfisiodesis Púbica Juvenil