fbpx

Cop de calor

El cop de calor es produeix en gossos sotmesos a temperatures altes, o a un sobreesforç físic important, produint-se un augment de la tassa metabòlica.

Aquest fenomen és degut en part a la poca capacitat que té el gos per refrigerar-se, ja no transpira per la pell com ho fem els humans, sinó que ho fan a través de les glàndules sudorípares que tenen en els plantars, en la que la superficie és molt petita per eliminar un excés de calor corporal important. L’eliminació d’aquesta calor majoritariament es produeix per un mecanisme respiratori anomenat “PANTEIX” mitjançant el que s’incrementa la freqüència respiratòria i augmenta la superficie de la llengua per facilitar al màxim l’eliminació de l’excés de temperatura corporal.

Es pot produir en qualsevol raça però els braquicèfals tals com el BULLDOG; BOXER, etc, són les races predisposades ja que normalment ja tenen un certa dificultat respiratòria en condicions normals, amb la qual cosa toleren malament les situacions extremes. Les principals causes solen ser exposicions excessives a una font de calor, bé sigui a l’estiu quan deixem el nostre gos dins d’un vehicle o a l’hivern quan posem el nostre animal aprop de l’estufa per exemple.

L’obesitat disminueix la pèrdua de calor per convecció, els animals que pateixen patologies cardio-respiratòries regulen pitjor la temperatura corporal, per tant seran més susceptibles per patir un cop de calor , juntament amb els animals geriàtrics.

La temperatura del cos arriba als 41-43 graus. Degut a aquest augment important de temperatura es produeix l’alteració de varis òrgans interns tals com: fallida renal, edema cerebral, alteració de la cascada de la coagulació, etc..

Com a símptomes importants: panteix excesiu, taquicardia, tot tipus d’hemorràgies, diarrea, depressió, convulsions, coma i finalment es pot produir la mort de l’animal.

Per tant es recomana no deixar MAI gossos a dins els vehicles, ni amb les finestres obertes en situacions de calor ambiental elevat, i tampoc que facin exercici en les hores de més calor, sobretot en races com hem dit abans, predisposades.

Si sospitem que s’ha produit un cop de calor, s’ha d’anar el més ràpid possible a un centre veterinari, mentrestant podem dutxar el gos amb aigua freda per intentar disminuir una mica la temperatura corporal. Un cop arribi l’animal al centre es procedirà a intentar reduir aquesta temperatura d’una manera gradual i administrar els medicaments i actuacions necessàries per a restablir l’equilibri tèrmic de l’animal.

Si t’ha agradat aquesta publicació d’El cop de calor, també et podria interessar: Novetats amb l’arribada de la calor.

Per a qualsevol altra consulta, pot escriure’ns al nostre correu, a través del nostre formulari de contacte o bé pot trucar-nos als nostres telèfons de contacte: Òdena 93 803 12 68 i Roc Verd a Esplugues el 93 473 11 66 i estarem encantats de poder-li ajudar.

Disposem d’assegurances mèdiques que podrà trobar al nostre web, perquè la seva mascota estigui totalment coberta per al seu benestar i per la seva tranquil·litat.