fbpx

Castració en gats i gossos

La setmana passada al Blog el Dr. Vicenç Junyent ens explicava alguns conceptes sobre la ovariohisterectomia, en gosses i gates. Doncs bé, aquesta setmana li toca el torn a ells, els gossos i els gats.
El Dr. Mariano Naya, membre del Servei de Cirurgia de l’Hospital Veterinari de Catalunya, ens aporta més informació sobre la castració dels mascles felins i canins:

En què consisteix?

La orquiectomia o castració, consisteix en una intervenció quirúrgica per la qual s’extirpen els dos testicles (permanent i irreversible).
La tècnica d’elecció és la pre-escrotal, amb el que s’aconsegueix preservar la borsa testicular (escrot) i extreure tots dos testicles amb un únic accés quirúrgic (una petita ferida).
L’objectiu és la reducció de testosterona (hormona sexual masculina) i els conseqüents beneficis mèdics i comportamentals.

Quins són els beneficis?

Els beneficis mèdics són la disminució en la presentació de la majoria de tumors hormono-dependents testiculars, prostàtics i altres.
Els beneficis de comportament (no menys importants) tenen a veure amb la reducció del marcatge, diminución de l’agressivitat intrasexual, masturbació o muntes erràtiques i altres derivats de la frustració que els produeix la manca d’interacció sexual.
Aquesta manca d’interacció sexual fisiològica (natural) en alguns casos és evidentment percatada pels propietaris i en altres és més difícil de precebre, donat que desencadena en altres problemes de conducta no relacionats amb els sexuals.

A quina edat hauria de pensar en esterilitzar la seva mascota?

És un mètode d’elecció que recomanem en cadells pre-púbers (5 a 8 mesos) tot i que es pot fer al llarg la seva vida.
La castració permet afirmar amb un alt grau de certesa, que aconseguirem una mascota que en la seva vida adulta serà més dòcil, interactiva i equilibrada.

S’ha de tenir alguna consideració prèvia a la cirurgia?

Com en la gran majoria de les intervencions que requereixen d’una anestèsia general (i encara que els temps quirúrgics siguin reduïts), proposem fer una avaluació veterinària i proves preoperatòries.

Quant de temps dura el postoperatori?

Indiquem la presa de analgesicos i cures bàsiques de la ferida durant 5-7 dies posteriors a la cirurgia, en el cas dels gossos. En el cas dels gats l’evolució i cicatrització sol ser encara més ràpida.

Hi ha mètodes no quirúrgics d’esterilització?

Hi ha mètodes no quirúrgics que també aconsegueixen disminuir els nivells de testosterona (implants d’alliberament sostingut), però no són permanents i els reservem per a casos puntuals (pacients que no poden ser sotmesos a cirurgia).

Per a més informació pot deixar el seu comentari i el Dr.Mariano Naya o un dels nostres veterinaris especialistes atendrà la seva sol·licitud de manera personalitzada.