fbpx

Canvis d’estacionalitat relacionats amb el zel en les gates

El Dr. Vicenç Junyent, Director Mèdic i Cofundador de l’Hospital Veterinari de Catalunya ens aporta més informació sobre els canvis d’estacionalitat relacionats amb el zel en les gates.

Probablement heu observat una gata fent tombarelles, fregant-se l’espatlla, o amb el cap i udolant contínuament, aquest comportament és el zel. Les gates quan estan en zel udolen per atraure els gats mascles.

Zel de les gates: fase i duració:

El zel és el període on les gates estan receptives sexualment i accepten els mascles. Les gates en aquest període ovulen, si el gat mascle les copula és quan poden quedar gestants.
Hi ha gates que marquen a casa amb orina d’olor més forta per tal d’atreure els mascles. Altres en canvi no paren d’udolar i deixen de menjar.
Tant una cosa com l’altre fa que els propietaris demanin com evitar aquests problemes, per aquest motiu s’esterilitzen.

Les gates entren en zel durant la primavera però hi ha diferencies si són de carrer o bé d’interior.

Les gates de carrer entren en zel a la primavera, quan els dies s’allarguen, el clima és més temperat, hi ha més llum i és l’època de més menjar (ocells, ratolins, etc.). Així si queden gestants els gatets que neixin tindran millors opcions de sobreviure.
Les gates de casa o interior tenen menys marcada aquesta temporada, ja que gaudeixen de millors condicions i alimentació, per exemple: Hi ha llum artificial i la temperatura de les cases millora. Per això poden tenir el zel també durant els mesos d’hivern.
L’edat on tenen per primer cop el zel acostuma a ser als 6-8 mesos, encara que amb la presència de mascles i en cas d’arribar la primavera poden fer-ho al cap de 5 mesos o fins i tot abans. Per això és convenient plantejar les esterilitzacions a partir dels 5 mesos de vida.

Les gates tenen el zel de forma molt diferent de les gosses.

Durant uns mesos (de la primavera, fins tardor) tenen diversos zels. Hi ha una primera fase on comencen a evidenciar-se els símptomes comentats anteriorment (udolen, moixaines) i dura uns 2 dies però encara que no volen el gat mascle. La fase posterior (estre) on volen rebre el mascle sol durar 3-14 dies. Fase on ovulen si són muntades pel gat, ja que les gates són d’ovulació induïda.
Si no són muntades, no ovulen i durant uns 5- 14 dies frenen els símptomes i llavors torna una altra vegada el zel i poden comportar-se així durant mesos. Per això s’esterilitzen les gates tant les de casa com les de carrer, per evitar aquestes fases de zel o per evitar les gestacions
Si són muntades poden quedar gestants o no. Si queden gestants, la gestació dura uns 2 mesos. Si no hi queden estan un mes aturades en una fase de falsa gestació que provoca que no tinguin zels ni símptomes i, després tornen els zels.
Els gats mascles no tenen zel però sí que quan hi ha gates en zel es comporten diferent, es barallen, mengen menys, estan més actius i poden marcar a casa amb orina que fa molta olor.
Els gats mascles comencen la seva etapa sexual activa al cap de 6 mesos aproximadament.

Per a més informació pot deixar el seu comentari i el Dr. Vicenç Junyent o un dels nostres veterinaris especialistes atendrà la seva sol·licitud de manera personalitzada.