fbpx

Benestar animal, un pas més endavant!

Cada cop més, el convenciment de donar als animals un tracte humà i respectuós amb la seva naturalesa fa que el món veterinari segueixi al capdavant liderant i fent pedagogia.  Els veterinaris ens trobem en tots els rols de la societat i involucrats en totes les àrees on els animals hi tenen un paper protagonista. Els esports, ciència,  investigació, producció i els de companyia són una representació general de la veterinària.

Segons Sean Wensley, president de la BVA Britànica, comenta encertadament, que la compressió que tenim dels animals està canviant i en conseqüència ho fa la societat.  Cada cop més, a mesura que es van desenvolupant nous mètodes científics, podem entendre millor les seves necessitats. No són una simple eina a la nostra disposició sinó un ésser viu que comparteix un espai amb nosaltres.

 

 

Des de l’Hospital Veterinari de Catalunya volem mostrar la nostra absoluta conscienciació amb el benestar animal, especialment amb els gats i gossos que ens venen a visitar i que volem, mitjançant una experiència positiva, que la visita als nostres centres sigui la millor possible.

Quan i perquè es produeix una emoció negativa?

Les emocions negatives comencen a casa quan volem preparar el nostre gat o gos per anar al veterinari. El gat més que el gos, en aquesta situació, pateix més estrès  ja que per la seva seguretat i la nostra hem de posar-lo dins un transportí. La gran majoria de gats només el  veuen quan van al veterinari i això fa que estableixin una relació amb l’objecte negativa i amb tota la cadena posterior relacionada.

 

 

Quantes vegades heu tret el transportí de l’armari i el gat immediatament ha fugit i s’ha amagat en algun racó de la casa?

Cal doncs, NO forçar l’animal a entrar-hi! Sempre fer-ho amb estímuls positius.  Podeu posar el menjar,  una llaminadura que li agradi molt, etc. La millor manera, tot i el menjar, és convertir el transportí en un moble més de la sala. Heu de treure la porta i posar una manta o alguna cosa a dins perquè sigui còmode i un altre tela pel damunt perquè tingui la sensació de protecció. El fet que es converteixi en una part més del mobiliari estalviarà estrès a l’animal i al propietari en futures visites al veterinari. No oblideu que els animals perceben el nostre estat d’ànim i el nostre nerviosisme és una senyal d’alarma per ells.

 

 

 

Els gossos tenen experiències negatives sobretot quan pugen al cotxe i durant el viatge. Avui en dia molts dels nostres animals estan acostumats anar en cotxe però encara n’hi ha molts que es maregen i vomiten. Aquest perfil d’animals son aquells que mai viatgen en cotxe i que només hi pugen quan van al veterinari. En aquests casos els in puts negatius ja comencen abans de fer la visita i agreuja el seu estat.

 

A l’hospital

Un cop som a l’hospital o a la consulta sorgeixen altres emocions negatives com poden ser les olors, la por o el dolor.

És important pel benestar animal respectar els espais que hi ha determinats per especies a les sales d’espera. Un gat ha d’estar sempre en llocs elevats, en un espai on els gossos no s’hi posin i que es tapi el transportí amb una tela mentre s’espera.

Posar un gos en un espai per a gats suposa deixar un rastre imperceptible pel nostre olfacte però escandalós per un gat. Per tan, sempre que aneu a visitar el vostre gat  al veterinari, poseu-lo sempre a l’espai destinat per gats, en alçada i tapat perquè no s’estressi més del compte. En cas dels gossos nerviosos o molt nerviosos, la millor opció es esperar fora i passejar tranquil·lament pels voltants i evitar així alterar altres gossos  i gats que puguin estar a prop.

 

 

 

Seguir aquests petits consells pot facilitar enormement la feina del veterinari en poder explorar la mascota amb més profunditat, en cas que estiguin malalts, procurar una recuperació favorable i més ràpida. Al cap i a la fi  busquem que l’experiència al veterinari sigui la millor possible i perdi en la mesura del possible la connotació negativa.

Per qualsevol dubte o pregunta poden posar-se en contacte amb nosaltres mitjançant  el correu hvc@hvc.cat.

 

 

Si t’ha agradat aquesta publicació de “Benestar animal, un pas més endavant!” també et podria agradar: “Els animals també tenen fred!