fbpx

Artrosi en gossos | Tot el què has de saber

Què saps de l’artrosi en gossos? Sabies que és una de les malalties degeneratives més comunes en els gossos sènior? De fet, no sols afecta a gossos d’edat avançada, sinó als joves també, encara que això és menys habitual.

Hi ha molts factors que afavoreixen l’artrosi en gossos que no són grans, com traumatismes en articulacions, sobrepès o la seva pròpia genètica. Como a conseqüència, els nostres peluts poden patir rigidesa, dolors de les articulacions o fins i tot coixesa.

Las causes de l’artrosi en gossos

Les articulacions dels nostres amics estan recobertes per cartílag, que és un teixit elàstic. El cartílag està format por unes cèl·lules que s’anomenen condròcits, així com per una matriu extracel·lular què és el que li proporciona el seu caràcter biomecànic. La funció que té aquest cartílag es la de actuar como lubricant i fer que las articulacions puguin lliscar més fàcilment. D’aquesta forma, el moviment provoca menys fricció a l’articulació i li proporciona més elasticitat.

El que fa l’artrosi en gossos és destruir progressivament aquests cartílags de les articulacions, que es regeneren molt poc. D’aquesta manera, el cos produeix os de forma no adequada intentant que els danys siguin menors.

Aquest procés es completament irreversible i provoca inflamació i dolor en l’animal.

Quin tipus d’artrosis podem trobar?

Hi ha dos tipus d’artrosi en gossos, la primària i la secundària. La primària la provoquen els processos degeneratius de l’edat i el desgast, i sol aparèixer en diverses articulacions.

En el caso de la secundaria, la desencadenen factores como traumatismes o malalties como la displàsia. Aquesta afecta a animals de qualsevol edat i de forma localitzada.

La gravetat de l’artrosi depèn de la causa que la provoqui, de com evolucioni i de quina articulació quedi afectada. Els seus símptomes són rigidesa de les articulacions, dolors o l’aparició de moviments limitats en el gos. Si el pelut té sobrepès, especialment si és un gos sènior, si s’ha fet massa exercici mentre feia l’activitat o si l’alimentació no és la més adequada, poden ser aspectes que la fomenten.

Com hem de cuidar a un gos amb artrosi?

Com pots imaginar, un gos que tingui artrosi no pot fer una vida normal i per això, perquè la seva qualitat de vida sigui el millor possible, ha de tenir unes cures molt concretes. T’ho expliquem a continuació.

Aquestes cures aniran encaminades bàsicament a fer que no tingui tant dolor, ja que poden ser molt forts.

En primer lloc, hauràs d’evitar que el teu gos tingui més pes del que deu, per lo que és fonamental proporcionar-l’hi una alimentació adequada  i equilibrada.  Per altra banda, depenent del grau d’artrosi en gossos, l’activitat física haurà de ser en tot moment moderada perquè no es faci més mal. Els passejos estan bé, per amb mesura.

També tindràs, segurament, que proporcionar-li el tractament que el teu veterinari li prescrigui i, portar-lo a sessions de fisioteràpia.

En tot moment, el llit del teu gos tindrà que estar adaptada a la seva malaltia en quant a l’alçada i al gruix.

Como pots veure, l’artrosi en gossos és una malaltia que pot afectar molt negativament, però coneixent el que tens que saber pot fer-li la vida molt més fàcil. De totes maneres, si tens algun dubte, contacta amb  nosaltres.

Per qualsevol consulta podeu trucar a qualsevol dels nostres centres i demanar cita.

A l’HVC estem a la teva disposició per respondre a qualsevol dubte o pregunta que tinguis.

Si t’ha agradat aquesta publicació de “Artrosi en gossos | Tot el què has de saber” també et podria interessar: Arnès o corretja? | Corretges i arnesos per gossos.