fbpx

Aquesta setmana el Dr. Marc Pérez de l’Hospital Veterinari d’Òdena, aborda un gran tema d’interès com és el dels aliments tòxics per gats i gossos:

Les persones tenim una alimentació molt variada, sobretot aquells que vivim a la zona del mediterrani. Tot i així amb la globalització mundial, avui en dia podem obtenir productes exòtics que anys enrere era impensable. Per tant, una pregunta que ens hauríem de fer és: els animals també podem menjar qualsevol cosa?
Evidentment, la resposta es NO. Els animals poden ingerir aliments que per nosaltres no són tòxics però per ells si. Però no només es tracta de la toxicitat dels aliments, sinó de l’esforç que ha de fer l’organisme per digerir certs productes que no són tòxics de per si.

És per això que avui volem abordar la intoxicació d’alguns aliments d’ús freqüents per nosaltres, però poden ser catastròfics pels nostres animals.
El primer grup de tòxics són aquells que porten metilxantines, és a dir la xocolata, cafè i te. Són productes d’ús molt regular per nosaltres però que en dosis molt elevades poden provocar greus problemes als nostres animals de companyia. El més freqüent és observar: nerviosisme, falta de descans, hiperactivitat, vòmits o diarrees, simptomatologia que no és greu però si la ingesta d’aquests productes és excessiva podem arribar a observar signes tan greus com convulsions o alteracions cardíaques greus que poden posar en perill la vida dels animals.
Un altre grup de tòxics són aquells aliments que porten disulfit de propil, aquests aliments són molts freqüents a casa nostra perquè estem parlant dels alls, les cebes, els ceballots o quan arriba la temporada els calçots entre els més freqüents. Aquests aliments són realment tòxics en ingestes moderades provocant sobretot anèmia, disfunció hepàtica o renal. Observarem els nostres animals sense ganes de menjar, amb poca activitat, vòmits, diarrees i podem observar una coloració grogosa a nivell de les mucoses o la pell.
Finalment, recordar que hi ha altres productes menys utilitzats però que també poden ser nocius com les nous de macadamia.

La majoria d’aquestes intoxicacions es poden solucionar amb la visita i si es convenient, l’hospitalització d’aquests animals. Cal recordar que els animals que ja tenen malalties cròniques de base poden ser més difícils de tractar i tenir menys èxit en el mateix.

Per a més informació pot deixar el seu comentari i el Dr. Marc Pérez, o bé un dels nostres veterinaris especialistes atendrà la seva sol·licitud de manera personalitzada.