fbpx

 

A l’Hospital Veterinari de Catalunya som molt conscients de la importància que juga el paper de l’alimentació i tenir cura dels nostres cadells, tant a nivell fisiològic com de comportament, ja que la alimentació i cuidats durant la seva primera etapa de vida marcarà el seu benestar tant en el present com en el futur.
Per aquest motiu s’ha de procurar donar condicions òptimes per al creixement i educació del cadell que en un futur no molt llunyà aportarà beneficis en la salut i en la relació social, tant si ha nascut a casa com si és adoptat o comprat.
En l’article d’avui els hi expliquem alguns consells i pautes bàsiques per donar una bona alimentació i tenir cura dels nous membres de la família.

PASSOS PREVIS
A l’arribar a casa cal proporcionar al cadell una zona de descans, on la temperatura sigui adequada, on trobi aliment i beguda, també cal habilitar una zona apartada per a realitzar les seves eliminacions. A més, encara que inicialment potser no els utilitzi, cal proporcionar-li joguines, accessoris vistosos que estimulin la seva activitat, i fins i tot algun que faci soroll (no molt fort).
El propietari ha d’ afavorir el contacte amb el cadell proporcionant jocs o altres activitats, però sempre evitant respondre a les seves peticions, ja que hem de ser nosaltres els que l’iniciem. És important tenir en compte que tot el que aprengui a aquesta edat li servirà per quan sigui adult.
La relació dels cadells amb els nens acostuma a ser bona i s’ha d’ensenyar als dos a interactuar mitjançant el joc. El nen haurà d’aprendre a posar-li menjar i donar-li
ordres, així començarà a responsabilitzar-se d’algunes de les seves necessitats.
Si a casa no hi ha nens, però estan per arribar, serà bo relacionar al cadell amb altres nens petits per aconseguir una bona socialització amb ells de cara al futur, ja que els problemes apareixen quan un nadó arriba a una casa on un gos adult, normalment massa mimat.

UN PROCÉS CORRECTE
La millor alimentació que pot rebre un cadell és la llet materna, sobretot durant les primeres setmanes de vida.

COMPORTAMENT ALIMENTARI
El comportament alimentari en un cadell és molt important ja que té un paper important en la relació gos-propietari. Durant el desenvolupament del cadell, limitar-li l’accés al menjar i a la interacció física, marquen la formació de relacions socials adequades evitant problemes posteriors.

Pautes alimentàries correctes
• Establir una jerarquia estable amb estructura i normes socials
• Afavorir l’aparició de l’autocontrol de la força de la mossegada, conèixer el seu nivell de sacietat.
• Establir rituals de comunicació per poder proporcionar-li senyals clars. Per exemple, deixar-li el menjar durant un cert temps i retirar-lo encara que no hagi acabat, però sempre provocant una distracció secundària per evitar el conflicte.
• No donar-li gran varietat d’aliments per evitar preferències gustatives.
• Si apareixen malalties que impliquin ajudar a recuperar la gana, és normal intentar que mengi menjar casolà o fins i tot de la mà. És molt important tornar el més aviat possible a l’alimentació i pautes normals.
• El menjar es pot utilitzar com a reforç primari associat a una senyal verbal (reforç secundari). S’ha de saber que hi ha altres reforços primaris com carícies o jocs que poden arribar a ser molt gratificants.
• És necessari evitar caure en l’error de donar-li menjar quan el demani..

3-4 setmanes
Entre les tres i quatre setmanes d’edat del cadell, se l’hi pot donar alimentació suplementària varies vegades al dia. Aquesta alimentació pot consistir en pinso especial per a cadells barrejant amb aigua tèbia. És millor evitar la barreja amb llet de vaca perquè l’alt contingut en lactosa pot provocar diarrees al cadell.

S’ha d’estimular el més aviat possible la ingestió d’aliment per:
• Disminuir la dependència de la mare.
• Disminuir la carga nutricional imposada per la lactància.
• Ajudar a superar la deficiència en ferro de la llet.
• I minimitzar l’estrès del deslletament complert.

Per més informació sobre alimentació i tenir cura dels cadells, pot deixar el seu comentari i un dels nostres veterinaris atendrà la seva sol·licitud de manera personalitzada.