fbpx

Alerta amb els refredats i comprevenir-los

Aquesta setmana al Blog la Dra. Sara González ens dóna algunes recomanacions per prevenir els refredats:

Hi ha diverses causes de tos (inflamatòries, neoplàsiques, cardiovasculars, al·lèrgiques, parasitàries, traumàtiques, etc.).
La causa més comuna són els canvis de temperatura (canvis d’estació, l’arribada del fred, l’aire condicionat a l’estiu), aquests poden baixar les defenses del nostre animal de companyia i fer-lo més susceptible a patir infeccions o inflamacions.

Els animals poden presentar inflamació a la tràquea (traqueobronquitis) la qual està associada a un bacteri anomenat Bordetella bronchiseptica, coneguda com la causant de la tos de les gosseres, però també poden intervenir virus com el virus influenza (similar a la grip humana) o altres bacteris com micoplasmes. Es transmet per aerosols, plats del menjar, mans del propietari, etc. per això en grans poblacions o concentracions animals és molt contagiosa (gosseres, pipicans, etc.).
Amb el tractament adient evolucionen favorablement, tot i que la recuperació total pot allargar-se fins i tot 15 dies.

Per prevenir-los és molt important evitar els contrasts forts de temperatura,  a l’hivern posem la calefacció i després al carrer fa molt fred o a l’inrevés a l’estiu. Si tenim una mascota amb tos, evitar el contacte amb altres gossos i procurar esquivar llocs amb gran densitat canina per evitar contagis.

Davant un quadre de tos, és recomanable portar la nostra mascota a revisar, recordem que la tos pot tenir diversos orígens o causes, i que en races braquicèfales (bulldog, bòxer, carlí…) un simple refredat es pot complicar molt ràpid, ja que tenen les vies respiratòries més curtes i no poden escalfar molt l’aire inspirat, es refreden fàcilment i ràpidament evoluciona cap a pulmó donant pneumònies.

Per més a informació pot deixar el seu comentari i la Dra. Sara González o un dels nostres veterinaris atendrà la seva sol·licitud de manera personalitzada.