fbpx

AL·LÈRGIA A LA PICADA DE LA PUÇA (DAPP)

Què és la al·lèrgia a la pica de la puça DAPP?

Les puces són un dels ectoparàsits més comuns que poden patir els animals de companyia, juntament amb les paparres o els polls.

Aquests petits insectes, d’entre 1.5 i 4 mm de longitud, es caracteritzen per tenir un cos aplanat verticalment, ser individus sense ales i posseir unes extremitats posteriors molt desenvolupades que els hi permeten fer salts importants i així pasar d’un animal a un altre o del medi a un nou hoste (ésser qui té un paràsit) del qual  alimentar-se.

Les nostres mascotes es veuen afectades principalment per les espècies Ctenocephalides canis i Ctenocephalis felis, i l’època de l’any més típica són els mesos càlids de primavera fins a la tardor, tot i que depenen de les condicions ambientals, es podrien trobar durant tot l’any.  Tenen un cicle de vida compost de 4 fases, de les que els ous són una part molt important, ja que cauen de l’animal i poden quedar-se entre els teixits de la llar (catifes, sofà, etc).

Quan parasiten un hoste, els agrada les zones fosques. Així, si volem buscar-les al nostre animal, haurem de mirar la regió lumbar i base de la cua, les extremitats posteriors, l’abdomen i les axil·les. En cadells, també es poden trobar amb facilitat al cap i en animals que están molt parasitats, es poden trobar per tot el cos.  L’utilització d’una llemenera ens pot facilitar aquesta tasca ja que es queden atrapades entre les pues.

Com actua la al·lèrgia a la pica de la puça DAPP?

Les puces poden actuar com a vectors en la transmissió de malalties però sobretot són importants perquè en animals amb hipersensibilitat a la seva saliva, poden causar dermatitis al·lèrgiques (DAPP). Quan piquen un hoste, aquest percep una lleu sensació de malestar o cuissor, però els animals que són sensibles a la seva picada, experimenten una sensació molt més molesta, amb molta més cuissor i inflamació de la pell que evoluciona a pàpules, crostes, enfosquiment de la zona i pèrdua considerable de pèl per trencament quan es llepen o es graten sense parar i poden arribar a tenir infecció important de la pell secundària a tota aquesta autolesió.

Així, a l’hora d’enfrontar aquest quadre, será tant important el tractament d’aquestes lesions com l’eliminació de les puces, ja que una simple puça pot derivar en totes aquestes lesions.

Actualment, existen diferents productes per eliminar les infestacions per puces:

Pels animals: productes envers els individus adults o algunes de les altres fases del cicle. Molt important tractar a tots els animals que convisquin.

  • Productes tòpics: collars, pipetes, xampús
  • Productes oral: líquids o comprimits.

Per l’ambient:

  • Netejar amb aigua calenta o aspiradora totes les superficies on els animals estiguin.
  • Insecticides especials en forma d’esprai o aerosol per superficies.
  • Bombes de gas per abarcar espais més amplis.

Una bona neteja de l’ambient i un bon pla de desparasitació, sempre és important tant per les nostres mascotes com pels seus propietaris, ja que nosaltres també ens podem veure afectats per aquests petits insectes.

Si t’ha agradat aquest article estem convençuts que aquest sobre les al·lèrgies i hipersensibilitats et va semblar interessant.