La displàsia de maluc és una malaltia degenerativa que afecta l’articulació coxofemoral en els gossos, causant dolor i produint coixeses que condueixen a una disminució de la qualitat de vida dels nostres amics. Preferentment succeeix en races de mida gran o gegants tals com el Golden retriever, Pastor alemany, Rottweiller, Mastín, Terranova, Dogo alemany, Labrador i en altres gossos que normalment pesin en ser adults per sobre dels 20-25 quilos.
Aquestes races o gossos de la grandària descrita, pel fet de desenvolupar-se tan ràpidament durant els seus primers mesos de vida, aquest augment de pes és suportat pels ossos del maluc que es troben encara en desenvolupament (fins a aproximadament els 14-18 mesos, segons la raça), i provoquen que l’os del fèmur que encaixa en el maluc, sofreixi un desplaçament cap a l’exterior, provocant l’afecció causant de dolor. La displàsia té un component de tipus hereditari, i altres factors com el sobrepès predisposen a l’aparició dels símptomes.
Per trobar l’afecció precoçment, la recomanació consisteix en la realització d’una radiografia del maluc (radiografia de distracció), als cadells d’edat entre les 15-16 setmanes de vida, i per mitjà d’un índex de raça, poder diagnosticar la displàsia de maluc i el seu grau. Aquest tipus de troballa precoç, serveix per tenir la possibilitat de realitzar una cirurgia de tipus ambulatoria (Sinfisiodesis púbica) que pot arribar a corregir en alguns casos la malaltia, disminuir el seu procés degeneratiu o facilitar futures cirurgies destinades a la correcció de l’afecció. D’aquesta manera, podem contribuir al fet que les nostres mascotes puguin gaudir plenament durant tota la seva vida.
Per a més informació pot deixar el seu comentari i el Dr. Diego Ortiz o bé un especialista en ortopèdia veterinària atendrà la seva sol·licitud de manera personalitzada.
Bona nit.
Tinc un border Collie de 6 mesos. I d’un dia per l’altre va coix de la pota esquerra de darrera i no apolla al terra. Avui l’he portat al veterinari i l’hi ha fet una radiografia.
La poteta contrària, O sigui, la que no li feia mal, el veterinari li ha vist un posible cas de displàsia. Podria ser que el gosset apolles tan la pot afectada a causa que a l’altra té una mica de displàsia?
Tot i aixi, ens diran alguna cosa en un dies. Però m’agradaria saber un altre punt de vista.
Està clar que sense veure la radiografia no m’ho pot dir.
Moltes gràcies
Hola bon dia,
Tinc un pastor labrador de sis mesos, m’han comentat que podria tindrà displàsia per la seva manera de seurà , i que no te cura l’hem agafat molt de carinyo es un mes de la família, es pot saber sols ament si te o no te displàsia per la manera de seure?
Benvolguda Sílvia,
Tot i que la manera de seure en ocasions podria donar alguna sospita sobre si pot tindre o no displàsia de malucs, el diagnòstic definitiu s’ha de fer mitjançant una radiografia.
Una salutació cordial